Blog

Patru zone tehnologice ce vor suferi transformări majore în 2020

Patru zone tehnologice ce vor suferi transformări majore în 2020

"Ce se va mai întâmpla anul acesta?" e o întrebare nerostită, dar al cărei răspuns îl cauta orice manager. Putem să ne facem o imagine realistă asupra viitorului apropiat apelând la estimările companiilor de analiză, bazate pe date curente şi istorice. Prin urmare, din abundența previziunilor publicate la început de an, am ales patru zone tehnologice importante pentru toate companiile, indiferent de domeniul lor de activitate sau ordinul de mărime. Criteriile de selecție au fost impactul schimbărilor tehnologice la nivel de business, amploarea acestora și, nu în ultimul rând, relevanța lor din perspectiva competențelor pe care ECKO le are pe aceste zone.

Securitatea

Reprezintă, de departe, cel mai "fierbinte" subiect și cel mai popular, fiind o problemă reală pentru toate companiile. Pe de o parte, din cauza reglementărilor în vigoare, cum este Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) sau Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice, care intrat în vigoare în urmă cu un an. Pe de altă parte, pentru că volumul de amenințări și nivelul lor de complexitate cresc constant – anul trecut frecvența atacurilor ransomware a fost de unul la 14 secunde. Nu în ultimul rând, din cauza lipsei acute de personal specializat în domeniul cyber security – conform estimărilor la nivel global există un deficit de 3,5 milioane de specialiști. În România, situația este la fel de critică – studiul realizat la sfârșitul anului trecut de Codecool și Brainspotting arată că deficitul anual de profesioniști IT la nivel local este de 15.400 de persoane.

Este explicabil deci de ce 76% dintre organizații preconizează pentru acest an o majorare a bugetelor alocate securității informatice. Dar și de ce o bună parte din acești bani "suplimentari" nu vor fi investiți în produse – software sau hardware – de protecție, ci în servicii, care să compenseze lipsa competențelor interne în acest domeniu. Dacă doriți să vă recâștigați controlul asupra soluțiilor de securitate pe care le utilizați și să aveți o evaluare corectă a nivelului de protecție pe care vi-l asigură, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să realizați un proces de CyberSecurity Software Asset Management.

Stocarea

Este o altă zonă în care companiile vor continuă să își crească investițiile, obligate de extinderea volumelor de date cu care operează. Dar și de faptul că în 2020 va deveni vizibil un fenomen ce se prefigurează încă de acum doi ani – organizațiile încep să își mute o parte din datele stocate în Cloud în soluțiile deținute on-premises. Cauzele sunt reprezentate, în principal, de managementul dificil al costurilor în Cloud-ul Public, de problemele întâmpinate la încărcarea și descărcarea volumelor mari de date și de provocările de securitate care încep să se înmulțească. Reinternalizarea stocării – într-un model hibrid însă, pentru că o parte din date vor rămâne în Cloud – va pune din ce în ce mai acut problema gestionarii unitare a resurselor disponibile. Acest lucru va genera creșterea adopției soluțiilor de tipul Software-Defined Storage.

Altă nișă care va avea creșteri seminificative în 2020 va fi cea a soluțiilor hiperconvergente – ideale pentru companiile care utilizează medii de tip Hybrid Cloud sau multi-Cloud și care au mai multe puncte de lucru și subsidiare distribuite geografic. În ceea ce privește tehnologiile în sine, în 2020 vom vedea o creștere solidă a vânzărilor de echipamente de stocare de tipul All Flash Array (AFA), care va compensa declinul înregistrat pe nișele Hybrid Flash Array (HFA) și HDD-Only, conform IDC, dar și a soluțiilor NVMe, care asigură valorificarea optimă a performanței SSD-urilor. Introducerea pe piață a tehnologiei NVMe-oF (NVMe over Fabrics) permite organizațiilor să creeze infrastructuri de stocare de înaltă performanță, cu latențe ce surclaseaza tehnologiile clasice. Pentru a vă familiariza cu tehnologia NVMe și beneficiile pe care le asigură puteți citi acest articol.

Nu în ultimul rând, specialiști au așteptări mari de la echipamentele de stocare echipate cu tehnologia RAM Based SSD, care se anunță a fi extrem de rapidă și permite un număr de nelimitat de scrieri/ștergeri de date. Deja astfel de soluții – al căror preț este încă ridicat, comparativ cu SSD-urile flash – încep să fie folosite pe scară largă în domeniul financiar-bancar, în industria telecom și în e-commerce.

Infrastructura

Zonă afectată puternic de transformarea digitală a modelelor de business și adopția pe scară largă a mobilității și serviciilor Cloud. Și în acest caz hiperconvergența este o tehnologie care oferă un răspuns acoperitor pentru provocările cu care se confruntă organizațiile în ceea ce privește: creșterea scalabilității infrastructurii de stocare și procesare; îmbunătățirea modului de alocare și consum al resurselor în infrastructurile on-premises și în Cloud; simplificarea procesului de integrare și gestionare a aplicațiilor livrate as-a-Service și reducerea efortului de management și a costurilor operaționale. Puteți citi aici cum vă ajută în acest sens soluția VersaStack, creată de Cisco și IBM. Piața soluțiilor de infrastructura hiperconvergentă este pe plus, înregistrând un ritm de creștere anual de aproximativ 20%.

O altă nișă care va înregistra o evoluție accelerată – cu un CAGR de 58% - va fi cea a soluțiilor SD-WAN. Tehnologia a atins nivelul de maturitate necesar, iar numărul implementărilor crește, scenariile de utilizare SD-WAN diversificându-se rapid.

Cloud-ul

Rămâne omniprezent, "Norul" având un impact direct asupra întregului portofoliu de tehnologii utilizate de organizații. Așa cum era de așteptat și anul acesta adopția Cloud se va extinde, însă vom asista și la câteva "fenomene secundare" interesante. Cum ar fi, de exemplu, creșterea adopției tehnologiilor de containerizare, utilizarea Kubernetes în zona enterprise fiind facilitată de Red Hat OpenShift. Specialiștii consideră că, în prezent, "OpenShift is the enterprise Kubernetes", statut la care a contribuit decisiv și achiziția RedHat de către IBM, finalizată anul trecut în urma unei tranzacții de 34 miliarde USD. Sau impunerea unor noi standarde de securitate furnizorilor de servicii Cloud Publice și dezvoltarea pieței de soluții Cloud Access Security Broker (CASB), care crește în salturi anuale de aproape 50%.

O altă nișă care își va continuă evoluția ascendentă (+41,8% anual) este cea de Disaster Recovery as-a-Service (DRaaS), unde Microsoft își dispută poziția de lider cu AWS. Aflați aici care sunt motivele pentru care Azure este prima alegere în strategiile de Disaster Recovery.

Iată că 2020 se anunță un an cu transformări și provocări importante la nivel tehnologic, însă vă putem ajuta să le depășiți cu bine, fără a vă epuiza bugetele și supraîncărca echipa internă. Succes!