Blog

Puneți-vă securitatea la punct cu ajutorul Cybersecurity SAM

Puneți-vă securitatea la punct cu ajutorul Cybersecurity SAM

Gestionarea ciclului de viață al soluțiilor software a devenit o sarcină complexă, de care puține companii se achită eficient. Procesele de Software Asset Management (SAM) Cybersecurity realizate de ECKO vă pot ajuta nu doar să vă rezolvați problemele pe zona de licențiere și să realizați economii, ci și să creșteți securitatea întregii organizații.

"Securitatea informatică este, în 2019, cel mai mare risc cu care se confruntă organizațiile."

"Verdictul" este un veritabil truism în contextul actual, în care anunțurile despre noi atacuri, breșe de securitate, vulnerabilități „0 day“, furturi de date, infectări cu ransomware au devenit parte din realitatea cotidiană; și totuși este concluzia unui cât se poate de serios raport anual Risk in Focus 2019 realizat de prestigioasa European Confederation of Institutes of Internal Auditing.

Organizațiile din întreagă lume au ajuns însă la aceeași concluzie cu mult înaintea distinșilor auditori, învățând din propria experiență că securitatea informatică este cu adevărat o prioritate critică pentru derularea business-ului. Lucru care se verifică și în România, studiul PwC Global Economic Crime and Fraud Survey 2018 – A front line perspective on fraud în Romania, arată că 65% dintre companiile locale s-au confruntat cu cel puțin un incident de securitate în ultimii doi ani.

Mai multe soluții, mai puțin control

Este explicabil, deci, de ce investițiile în soluțiile de cybersecurity au – și anul acesta – o evoluție ascendentă, și de ce infrastructurile de securitate ale organizațiilor devin tot mai eterogene, mai complexe și mai dificil de gestionat.

În 2017, raportul anual de securitate realizat de către Cisco releva faptul că 55% dintre companii foloseau soluții care proveneau de la cel puțin șase vendori diferiți, iar 65% utilizau între 6 și 50 de produse de securitate.

De atunci, situația a evoluat. Și nu neapărat în sensul bun.

Drept dovadă, numeroase companii – din întreaga lume, nu doar din România – se confruntă în prezent cu o situație delicată: nu mai au o situație actualizată a soluțiilor și produselor de securitate pe care le dețin, a celor pe care le și folosesc, a numărului de licențe pe care îl plătesc. Se poate spune că, într-un fel, au pierdut controlul asupra situației, ceea ce le expune la riscuri serioase de ordin legal și nu numai.

Avantajele metodei SAM în securitate

ECKO vă poate ajuta să recâștigați controlul cu ajutorul serviciilor Software Asset Management (SAM) Cybersecurity pe care le furnizează. SAM Cybersecurity este un proces de evaluare care vă asigură nu doar rezolvarea punctuală a problemelor enumerate, ci realizează și o analiză extinsă a infrastructurii de securitate din companie și a modului în care sunt utilizate efectiv soluțiile.

Pentru aceasta, specialiștii ECKO realizează un proiect în mai multe etape, care, simplificat, se prezintă astfel:

  • Inventariere: identificăm produsele de securitate folosite în cadrul companiei și utilizatorii acestora, stabilind conexiunile dintre ei.
  • Analiză: comparăm numărul licențelor achiziționate cu cel al celor folosite și realizăm o analiză a riscurilor legale prin raportare la condițiile contractuale.
  • Proiecție: pe baza informațiilor despre ciclul de viață al produselor, nivelul lor de utilizare și a direcțiilor de dezvoltare ale companiei, stabilim o serie de recomandări concrete, care vă asigură conformitatea cu cerințele de licențiere și oferă oportunități reale de reducere a costurilor.

Beneficii pe termen lung

Beneficiile unei evaluări SAM Cybersecurity nu se rezumă însă doar la recâștigarea controlului, rezolvarea problemelor de conformitate pe zona de licențiere și realizarea de economii.

Examinarea extinsă permite specialiștilor ECKO să evalueze și eficiența arhitecturii de securitate din cadrul companiei. Realizăm acest lucru fără a ne concentra însă exclusiv pe tehnologie, ci revizuim cu atenție și procedurile și modul de aplicare și respectare al politicilor de securitate. Practic, identificăm toate punctele tari, zonele slabe și centrele de cost, le analizăm în detaliu și vă livrăm o serie de recomandări de măsuri și soluții pentru consolidarea protecției la nivelul întregii organizații prin reducerea factorilor de risc.

În plus, vă putem ajuta să pregătiți și instruiți angajații companiei pe zona SAM, astfel încât să puteți avea permanent o imagine completă asupra aplicațiilor de securitate utilizate, prin realizarea de actualizări periodice.

Actualizări de care, începând din luna Mai a anului trecut, aveți din ce în ce mai multă nevoie. Și asta pentru că un proces SAM Cybersecurity actualizat constant demonstrează clar autorităților că organizația se străduieste să-și îmbunătățească nivelul de securitate și că depune eforturi reale pentru respectarea prevederilor GDPR.

Prin urmare, dacă v-ați decis să parcurgeți un proces de evaluare SAM Cybersecurity, contactați-ne! ECKO are competențele juridice necesare proceselor de Software Asset Management și are o experiență solidă pe zona infrastructurilor de securitate, ceea ce ne permite să furnizăm servicii de consultanță și implementare pe diferite tehnologii de securitate provenind de la numeroși vendori.