Blog

10 motive pentru care Azure este prima alegere în strategiile de Disaster Recovery

10 motive pentru care Azure este prima alegere în strategiile de Disaster Recovery

Garanția disponibilității și securității datelor, costul redus și adăugarea constantă de noi funcționalități fac din Azure Site Recovery liderul pieței globale Disaster Recovery-as-a-Service. Specialiștii ECKO vă pot ajuta să valorificați aceste avantaje competitive și să beneficiați astfel de calitatea serviciilor Cloud livrate de Microsoft.

Adopția soluțiilor de backup în rândul companiilor românești a crescut rapid în ultimii ani doi ani. Principalii factori care au "forțat" această evoluție sunt creșterea frecvenței atacurilor informatice – de exemplu cele de tip ransomware +350% anul trecut la nivel global - și intrarea în vigoare a noului Regulament General Privind Protecția Datelor (GPDR). Regulament care stipulează explicit că organizațiile trebuie să aibă "capacitatea de a restabili în timp util disponibilitatea și accesul la datele cu caracter personal" (Art 32). La nivel global piata solutiilor DRaaS crește anual cu 44% iar Azure Site Recovery este lider de piață.

Limitările abordărilor tradiționale

Faptul că organizațiile locale se orientează preponderent către soluțiile de backup pentru a face față acestor provocări demonstrează însă o înțelegere limitată a ce presupune asigurarea disponibilității și accesului la date. Oricât de "evoluate" sunt soluțiile de backup, ele nu acoperă și cerințele de High Availability (HA) și Disaster Recovery (DR) pe care companiile trebuie să și le asume pentru a se conforma cerințelor regulamentului, dar – mai ales – pentru a-și asigura continuitatea business-ului.

Abordarea limitată este explicabilă însă din perspectiva efortului financiar și operațional. Realizarea unei infrastructuri HA prin asigurarea redundanței tuturor echipamentelor critice este un deziderat inaccesibil IMM-urilor și chiar și organizațiilor mari. Nici strategiile DR nu sunt populare, menținerea și operarea unui site secundar presupunând investiții substanțiale. În plus, practica demonstrează că numeroase companii care dețin un site secundar de DR nu au și un plan de recuperare eficace din cauza eterogenității tehnologiilor utilizate și a faptului că planul nu este testat efectiv, pentru a fi "ajustat" pe nivelul cerințelor reale.

Atuurile Azure Site Recovery

Oferta Microsoft pe zona Disaster Recovery-as-a-Service (DRaaS) furnizează un răspuns acoperitor la tot acest cumul de provocări. Azure Site Recovery (ASR) vine cu o serie de avantaje competitive pe care specialiștii ECKO vă pot ajuta să le exploatați rapid:

  • Este un serviciu independent de tehnologie – Cu ajutorul ASR puteți replica mașini virtuale dezvoltate pe Hyper-V sau VMware, VM-uri găzduite în Azure, servere fizice care rulează sub Windows sau Linux și workload-uri specifice mediului enterprise (precum SAP), atât către Azure, cât și către site-urile DR secundare operate on-premises. Schema de Suport pentru VMware și serverele fizice vă oferă informații detaliate despre procesul de replicare și vă ajută să verificați ce tipuri de workload-uri puteți migra cu ajutorul ASR.

  • Nu necesită o investiție inițială mare și vă reduce costurile cu infrastructura – Costul realizării și menținerii unui site DR, este pentru o bună parte din companii, descurajant de mare, iar efortul aferent pe măsură. Cu ASR, costul replicării în Azure este 0 în primele 31 de zile, din a doua luna fiind percepuți aproximativ 14 EUR per instanță protejată în modelul "ASR-to-customer-site" și 22 EUR în modelul "ASR-to-Azure". Utilizând serviciile Microsoft, planul de DR al companiei este facturat în unități pentru numărul mediu de instanțe pe care vreți să le protejați în fiecare lună. Bugetarea per instanță reduce atât costul operațional, cât și nivelul de complexitate și efortul de administrare, puteți accesa calculatorul de costuri.

  • Este ușor de dezvoltat și gestionat – Microsoft vă pune la dispoziție o documentație amplă despre cum puteți calcula capacitatea de care aveți nevoie. Pentru aceasta puteți accesa instrumente precum Azure Site Recovery Deployment Planner și Azure Site Recovery Capacity Planner care vă oferă informații complete.

  • Oferă garanția unui nivel superior de disponibilitate a datelor – ASR este special conceput pentru a garanta reziliența datelor, integrand funcționalități automate de failover către un Data Center Microsoft secundar, fără a intercepta datele aplicațiilor. Ca toate serviciile Microsoft Azure, ASR beneficiază de un SLA pentru uptime-ul serviciilor de 99,9%.

  • Include opțiuni de prioritizare a recuperării aplicațiilor – ASR vă permite să controlați în detaliu și să stabiliți ordinea în care doriți ca sistemele de business să fie restaurate în funcție de nivelul de criticitate al acestora. Soluția Microsoft orchestrează automat procesele de recuperare a serviciilor utilizând selecția și ierarhia predefinită, asigurând astfel repectarea indicatorilor RTO și RPO în conformitate cu cerințele de business.

  • Beneficiați de un RTO competitiv – Pentru fiecare instanță protejată prin scenariul "On-Premises-to-On-Premises Failover", ASR permite obținerea unui Recovery Time Objectiv avantajos - care poate fi scăzut prin integrarea Azure Traffic Manager – și o disponibilitate a serviciilor de Site Recovery de 99,9%. Pentru instanțele configurate pentru "On-Premises-to-Azure" și "Azure-to-Azure Failover", RTO este de aproximativ două ore.

  • Simplifică realizarea testelor de failover – În mod tradițional, testarea periodică a planurilor de continuitate a afacerii necesită o planificare atentă și timp pentru executare, este costisitoare și poate genera downtime-uri neplanificate. Cu ASR însă puteți realiza acest proces "din mers", fără a genera vreun efect perturbator la nivelul activităților de business. Puteți astfel proba capacitatea companiei de a efectua testările periodice necesare evaluării eficacității măsurilor tehnice și organizatorice luate – o altă condiție stipulată de GDPR.

  • Aveți siguranța protejării datelor – ASR utilizează criptarea datelor atât pentru cele aflate în trafic, cât și a celor staționate în Azure, oferind și opțiuni de management al cheilor de criptare. În plus, Azure are cel mai înalt nivel de certificare și conformitate cu standardele de securitate dintre furnizorii de servicii Cloud la nivel global (ISO 27018, ISO 27001, ITAR, CSA, DISA Level 2, CJIS, EU Safe Harbour, HIPAA/HITECH, etc.).

  • Poate fi utilizat și ca instrument de migrare în Cloud – Menirea ASR este de a gestiona și orchestra recuperarea în caz de dezastru a mașinilor on-premises și a VM-urilor din Azure, însă poate fi utilizat și pentru migrarea în Cloud-ul Microsoft. Procedura este parțial identică, însă presupune parcurgerea unei secvențe automate de pași după finalizarea migrării. Puteți găsi aici informații detaliate informații detaliate despre etapele acestui proces.

  • Beneficiați constant de noi funcționalități – Microsoft extinde continuu suportul ASR adăugând noi funcționalități. De exemplu, la începutul acestui an a fost anunțată introducerea suportului pentru serverele cu sistem de boot UEFI, extinderea suportului pentru migrarea în Azure a serverelor găzduite în platforme Cloud publice sau private și introducerea funcționalității "Linux disk support", care elimină o serie de restricții cu care se confruntau companiile la migrarea serverelor Linux virtualizate.

După cum se poate vedea, Microsoft a depus eforturi susținute pentru ca adopția și implementarea Azure Site Recovery să fie cât mai facilă. ECKO vă poate ajuta să realizați acest lucru cu și mai puțin efort și să vă concentrați atenția pe obiectul dvs. de activitate. În plus, specialiștii noștri vă pot ajuta să puneți în practică o strategie de Disaster Recovery care să facă față oricărui proces de audit și care să se încadreze în bugetul companiei.