Blog

VersaStack, soluție de infrastructură convergentă creată de Cisco și IBM

VersaStack, soluție de infrastructură convergentă creată de Cisco și IBM

Oricărui Departament IT i se cere astăzi să dezvolte o infrastructură simplu de gestionat, eficientă şi flexibila, care să se poata adapta uşor la orice schimbare. Totusi, extinderea mobilității, a serviciilor Cloud, aplicaţiile distribuite şi echipamentele eterogene complică situația şi generează probleme critice.

Din aceste motive, tot mai multe organizații adoptă soluții de infrastructură convergentă [1] pentru a obține:

  • Creșterea scalabilității infrastructurii de stocare și procesare.
  • Îmbunătățirea modului de alocare și consum al resurselor, în infrastructurile on-premises și în Cloud.
  • Simplificarea procesului de integrare și gestionare a aplicațiilor livrate as-a-Service.
  • Reducerea efortului de management și a costurilor operaționale.
  • Creșterea nivelului de disponibilitate a infrastructurii.

VersaStack, asocierea Cisco-IBM

Un răspuns acoperitor pentru toate aceste cerințe de actualitate este VersaStack, soluția de infrastructură convergentă lansată pe piață de IBM și Cisco în 2014 și pe care ECKO a validat-o deja prin implementările realizate în România. Alegerea noastră este justificată, pe de o parte de avantajele competitive proprii soluției IBM-Cisco, iar pe de alta de beneficiile imediate pe care aceasta le livrează. [2]

VersaStack obține astfel de rezultate asamblând într-un singur produs câteva dintre cele mai performante echipamente hardware existente la momentul actual pe piață – serverul x86 Cisco UCS, switch-urile Cisco Nexus și MDS și sistemul de stocare IBM Storwize (în mai multe configurații: V5030F, V7000F, V9000 și IBM SANVC cu FlashSystem 900). Peste aceste componente, Cisco și IBM au integrat mai multe soluții și tehnologii provenind de la ambele companii:

  • Cisco UCS Manager, UCS Director și CloudCenter.
  • Suita IBM Spectrum (care include soluțiile Control, Protect, Virtualize, Archive etc.)
  • IBM Cloud Object Storage.

"Conglomeratul" de echipamente și soluții este livrat în configurații pre-testate și optimizate - designul arhitecturilor fiind certificat prin metodologia Cisco Validated Design - pentru care sunt dezvoltate deja mai multe scenarii de utilizare. Această abordare asigură din start reducerea efortului de implementare, darea în folosință rapidă a soluției și simplificarea procesului de mentenanță, având impact direct în reducerea costurilor operaționale.

Câștigul este consolidat prin faptul că întreaga soluție este gestionată centralizat cu ajutorul Cisco UCS Manager, care asigură atât managementul serverului și al componentelor de rețea, prin tehnologia SingleConnect, cât și al echipamentelor de stocare IBM.

Conceput pentru optimizarea stocării...

Un avantaj propriu soluției IBM-Cisco constă în faptul că este special concepută pentru a crește eficiența utilizării echipamentelor de stocare din cadrul organizațiilor. Un prim câștig în acest sens este asigurat de IBM Spectrum Virtualize, care - utilizând tehnologia Software Defined Storage - reunește într-un singul „pool“ toate resursele de stocare din cadrul unei companii. Ceea ce simplifică gestionarea centralizată a acestora, dar mai ales alocarea optimizată a resurselor disponibile. Aria de acoperire a VersaStack este extinsă, soluția oferind suport pentru aproximativ 400 de sisteme de stocare non-IBM.

Utilizarea centralizată a resurselor de stocare este optimizată la rândul ei prin intermediul celorlalte soluții integrate. De exemplu, IBM Easy Tier automatizează procesul de migrare a datelor între diverse tipuri de dispozitive de stocare. Tehnologia proprietară de "Dynamic tiering" asigură recunoașterea în timp real a modelelor de accesare și utilizare a datelor, pe care le corelează cu politicile de stocare proprii fiecărei companii și cu echipamentele alocate și nivelul lor de disponibilitate.

Complementar, IBM Real-time Compression poate livra economii de până la 80% ale spațiului de stocare, în timp ce Spectrum Protect asigură reducerea costurilor cu infrastructura de backup. Reducerea volumului de date este consolidată și cu ajutorul soluției Spectrum Copy Data Management, care identifică și cataloghează copiile datelor din infrastructurile on-premises și Cloud, depistează duplicatele și asigură menținerea numărului minim de copii necesare.

...și pentru managementul infrastructurilor hibride

Pe de altă parte, VersaStack reprezintă alegerea optimă pentru dezvoltarea și exploatarea arhitecturilor Cloud hibride. Cisco UCS Director facilitează crearea unei infrastructuri de tip Hybrid-ready, prin unificarea și automatizarea managementului echipamentelor, serverelor hipervizor și mașinilor virtuale, iar CloudCenter simplifică dezvoltarea și migrarea aplicațiilor între infrastructurile on-premises și mediile Cloud Publice și provizionarea lor.

Capabilitățile pe zona Hybrid Cloud sunt dezvoltate însă și cu ajutorul soluțiilor IBM. De exemplu, Spectrum Virtualize for Public Cloud asigură posibilitatea recuperării datelor în timp real, făcând posibilă replicarea și migrarea acestora între soluțiile de stocare on-premises și resursele din Public Cloud. Pentru a facilita dezvoltările arhitecturilor hibride, VersaStack asigura compatibilitatea cu peste 20 de infrastructuri Cloud.

Ce caştigaţi cu VersaStack

Performanțele componentelor hardware și funcționalitățile avansate ale aplicațiilor software integrate pferă clienților VersaStack posibilitatea de a obține câștiguri pe mai multe planuri.

De exemplu, VersaStack asigură o compatibilitate extinsă cu soluțiile de virtualizare VMware, permițând astfel companiilor să dezvolte infrastructuri cu o densitate crescută de VM-uri, fără a mai fi nevoie să achiziționeze echipamente suplimentare. Economii sunt asigurate, așa cum am arătat, și pe partea de stocare și backup, dar și pe zona de securitate, plaftorma IBM Storwize integrând nativ tehnologii de criptare, ceea ce elimină nevoia achiziției de soluții dedicate.

La nivel de infrastructură fizică, soluția IBM-Cisco permite reducerea numărului de rack-uri și componente de rețea, reducând astfel costurile cu electroalimentarea și răcirea, livrând și un câștig important de spațiu. Per total, utilizarea VersaStack într-un Data Center poate duce la diminuarea considerabilă a costurilor cu infrastructura conform studiului ESG. [2]

Și costul de operare (TCO) al soluției IBM-Cisco este optimizat. Configurațiile pretestate și documentarea scenariilor de dezvoltare simplifică operațiunile de mentenanță, iar faptul că echipamentul hardware este dimensionat corect din start elimină riscul de supraprovizionare și de achiziționare a unui număr inutil de licențe.

Nu în ultimul rând, soluția IBM-Cisco asigură – prin intermediul soluțiilor de continuitate operațională integrate – o diminuare importantă a riscului de downtime și recuperarea datelor în timp util. Este un element important în contextul actual, în care cerințele de disponibilitate sunt din ce în ce mai mari.

ECKO vă poate ajuta să generaţi aceste câștiguri concrete în cadrul companiei dvs. Specialiștii noștri vă pot sustine în alegerea, implementarea şi configurarea VersaStack în conformitate cu cerintele companiei. Pentru detalii contactați-ne!


[1] - Piața soluțiilor de infrastructură convergentă înregistrează deja din 2017 o rată de creștere anuală de 22,4%, ritm care se va menține până în 2025, potrivit Transparency Market Research.

[2] - Conform studiului Enterprise Strategy Group: Economic Value Validation: Quantifying the Value of VersaStack.