Blog

5 informaţii utile preluate de la evenimentul global VeeamON 2019

5 informaţii utile preluate de la evenimentul global VeeamON 2019

Finele lunii Mai a găsit o parte din echipa ECKO la VeeamON 2019 în Florida, evenimentul anual organizat de Veeam, alături de cei mai relevanţi parteneri la nivel global. De ce un zbor de 5000 km şi 12 ore în epoca videoconferintelor? Pentru că ne place să fim acolo unde se discută despre tehnologie, pentru că au fost anunţate mai multe lansări de produse şi pentru că întâlnirea cu specialiştii de la Veeam dar şi cu cei mai buni parteneri globali este o ocazie ce nu trebuie ratată. Mai mult, odată cu depăşirea pragului de 1 miliard cifra de afaceri şi a peste 350.000 de clienţi (mulţi şi din România) Veeam a trecut intro alta liga şi ne aşteptam ca evenimentul să aibă o amploare mai mare. Ceea ce de altfel s-a şi întâmplat.

Asupra noutăţilor tehnologice lansate la VeeamOn 2019 vom reveni şi oricum informaţiile să găsesc pe site-ul oficial VeeamON. Am vrea să nuanţăm câteva direcţii majore în care se îndreaptă piaţa şi care sub diverse forme ne vor influenţa strategia, alegerile şi bugetele IT în următorii ani.

  • Furtul datelor şi atacurile cibernetice sunt pe locul 4 şi 5 în topul riscurilor, conform World Economic Forum - Global Risks Report 2019. Primele trei poziții sunt ocupate de diversele dezastre naturale sau schimbările climaterice, iar armele de distrugere în masă pierd locul fruntaș.

    Direcția este previzibilă şi oarecum conturată de titlurile de presă, care arată că incidenta tot mai mare a atacurilor cibernetice afectează milioane de persoane, companii şi organizații, într-un ritm ce poate deveni descurajator. Pe de altă parte, miza acestor atacuri este de cele mai multe ori furtul de informaţii, care devine astfel cel mai plauzibil risc asociat tehnologiei şi digitalizării. Studiile Global Economic Forum arata că 82% dintre participanţi se aştepta la o creştere a incidentelor Cibernetice care vizează furtul de bani sau informaţii, iar 80% considera că următorul scop este întreruperea funcţionării sistemelor operaţionale.

  • Companiile moderne au nevoie de Cloud Data Management. Backup-ul rămâne o operaţiune critică, însă tot mai mulţi clienţi construiesc infrastructuri în cloud, care combină servicii de la marii furnizori AWS, Azure, IBM sau Google şi au nevoie de mai mult decât backup. Atât escaladarea incidentelor de securitate cibernetică dar şi abordarea multicloud impun armonizarea mai multor tehnologii pentru asigurarea disponibilităţii datelor, pe care backup-ul în sine nu o poate acoperi complet. Integratorii IT trebuie să aibă capabilități noi şi să integreze soluţii de backup on premises şi în cloud, data management şi data governance, cloud migration şi cloud mobility, securitate şi acces pentru a răspunde cu succes acestor cerinţe.

  • Abordarea hibridă cloud/on-premises aduce beneficii dar generează totodată şi complicaţii şi riscuri suplimentare prin abordarea distribuită şi nivelul mai mare de complexitate. 73% dintre clienţii Veeam au o strategie de cloud hibrid, iar această realitate generează provocări atât la nivelul utilizatorilor (trecerea la noi aplicaţii şi servicii, lipsa de competențe, rezistentă la schimbare), al produselor (rigiditate, dificultăţi de integrare, tehnologii proprietare sau legacy), cât și al proceselor de business (redesenare, asigurarea complianţei, responsabilităţi). Cu atât mai mult devin necesare serviciile unui furnizor IT specializat.

  • Dependenţa de date este critică, iar politicile de Business Continuity şi Disaster Recovery ar trebui să acopere orice aplicaţie, nu doar pe cele core business. Conform datelor prezentate de Veeam, 80% dintre companii au înregistrat incidente legate de date în ultimii doi ani, care să necesite un plan de tip Disaster Recovery (DR). Pe de altă parte, doar companiile de tip enterprise îşi permit un plan coerent de continuitate operaţională, deşi dependenta de date este generalizată. De asemenea, existenţa unui plan de DR nu înseamnă rezolvarea problemelor. Companiile trebuie să poată testa şi verifica permanent funcţionalitatea unui astfel de plan, de la accesul utilizatorilor la aplicaţii până la capacitatea de restaurare a copiilor de backup. Această verificare trebuie să fie automată pentru a reduce costurile şi totodată presiunea pe echipele IT.

  • Este nevoie de o nouă strategie în asigurarea disponibilităţii datelor şi acoperirea cât mai multor riscuri. Această nouă strategie are cinci paliere şi acoperă cele mă diverse scenarii şi domenii de activitate.

    • Nivel #1: Snapshot al sistemelor principale de productie, la intervale cât mai scurte (~1 oră), păstrate pentru termen scurt (~1 zi). Va asigura un nivel bun de protective împotriva atacurilor de tip ransomware.
    • Nivel #2: Backup complet al tuturor sistemelor, la interval scurt (~24 de ore), păstrat pentru o perioada medie (~14 zile). Protecţie împotriva unui spectru mai larg de riscuri/atacuri.
    • Nivel #3: Copie secundară a backup-urilor, pentru toate sistemele, la fiecare 24 de ore, păstrată pentru 30 de zile, într-o locaţie secundară. Protecţie împotriva dezastrelor locale.
    • Nivel #4: Backup pe bandă. Pentru toate sistemele, la fiecare 24 de ore, păstrat pentru 1 an sau mai mult, on-site sau off-site. Protecţie împotriva oricăror dezastre, arhivare pe termen lung, cerinţe de complianta cu anumite reglementări, protectie împotriva atacurilor ransomware asupra backup-urilor.
    • Nivel #5: Testare backup-uri, pentru toate sistemele, automat la fiecare 24 de ore. Asigură validarea continuă a backup-urilor.

Pentru mai multe informații despre strategii complete de backup sau soluțiile Veeam ne puteți oricând contacta!